Компютърен срив предизвика огромен хаос по световните летища в четвъртък, съобщи Би Би Си. Засегната е била системата за чекиране на аерогарите в Лондон - “Гетуик” и “Хийтроу”, на летища в Холандия, Австралия, Париж, Вашингтон, Цюрих, Сингапур, Франкфурт, Южна Корея и Южна Африка, както и на други места.

На снимки в социалните мрежи се виждаха стотици пътници, чакащи пред гишетата за полетите си. На някои места пътуващите са чакали няколко часа, докато успеят да се чекират.

Цяла година чакахме да отидем на почивка, а сега не може да отлетим, заяви пътник на летище “Хийтроу” пред “Дейли мейл”. Други се притесняваха дали самолетите им няма да излетят въпреки срива.

Сривът бил в софтуера Amadeus Altea, използван от 125 авиокомпании, и изглежда, че също е ударил някои платформи за онлайн чекиране. Компанията, поддържаща софтуера, обяви, че става дума за смущения в мрежата, предизвикали проблема, но не разкри дали зад тях не стои хакерска атака. Технически екипи работели по казуса и постепенно възстановяват услугите.

Хората не могли да се регистрират за полетите си с редица авиолинии, сред които “Бритиш еъруейз”, “Ер Франс”, “Кантас” и “Луфтханза”.

Пътниците имат право да им бъдат възстановени парите за самолетни билети, обяви компанията “Ерхелп”, която се занимава с компенсации при закъснения на полети.

Говорител на летище “Гетуик” описа ситуацията като моментна грешка в IT системите и каза, че тя не е предизвикала закъснения в полетите. От летище “Хийтроу” заявиха, че има някои проблеми, но пътниците могат да се регистрират, въпреки че процесът може да отнеме малко по-дълго от обикновено.