Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма да изпрати делегация във Вашингтон, както бе планирано, след като Съединените щати се въздържаха да наложат вето на предложението на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за прекратяване на огъня в Газа, предава "Ройтерс".

Нетаняху каза в официално изявление на кабинета му, че провалът на Вашингтон да блокира предложението е "явно отстъпление" от предишната му позиция и ще навреди на военните усилия срещу "Хамас", както и на усилията за освобождаване на над 130 заложници в плен в Газа.

"В светлината на промяната в американската позиция, премиерът Нетаняху реши, че делегацията няма да напусне", каза кабинетът му.

Съветът за сигурност на ООН гласува искане за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" и незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Съединените щати се въздържаха от гласуването.

Белият дом отрече въздържането на САЩ да отразява промяна в американската политика.

Делегацията на високо ниво трябваше да пътува до Вашингтон, за да обсъди планирана израелска военна операция в град Рафах в южната част на Газа, където се укриват над един милион палестинци.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби отправи въпроси относно решението на Израел да се оттегли от срещата тази седмица, точно когато Нетаняху го обяви.

Кърби каза, че решението е неудачно, но че Съединените щати ще изразят загрижеността си относно политиките на Израел като част от текущите дискусии между двете правителства.

В Израел лидерът на парламентарната опозиция Яир Лапид обвини Нетаняху, че се опитва да отклони вниманието от разрива в коалицията си относно законопроекта за военна служба за сметка на връзките със Съединените щати.

"Това е шокираща безотговорност от страна на министър-председател", написа Лапид в социалната медийна платформа X. "Това е разочароващо. Ние сме много разочаровани, че те няма да дойдат във Вашингтон, за да ни позволят да проведем задълбочен разговор с тях относно жизнеспособни алтернативи на тяхното влизане на място в Рафах."

"Нищо не се е променило в нашето виждане, че голяма наземна офанзива в Рафах би била голяма грешка", каза Кърби.

Той каза, че дискусиите между гостуващия израелски министър на отбраната Йоав Галант и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Антони Блинкън и други ще обхванат същите въпроси, които американският екип е планирал да повдигне с делегацията.

Съветът за сигурност на ООН настоя за незабавно прекратяване на огъня в Газа