Съветът за сигурност на ООН поиска днес незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските бойци "Хамас" и незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, след като Съединените щати се въздържаха от гласуването, предава "Ройтерс".

Останалите 14 членове на съвета гласуваха за решението, което беше предложено от 10-те избрани членове на органа.

Вашингтон не беше склонен към думата прекратяване на огъня по-рано в почти шестмесечната война в ивицата Газа и беше използвал правото си на вето, за да защити американския съюзник Израел, когато отмъсти на Хамас за атака от 7 октомври, която според Израел уби 1200 души .

Но на фона на нарастващия глобален натиск за примирие във войната, която уби повече от 32 000 палестинци, САЩ се въздържаха от гласуването в понеделник, за да позволят на Съвета за сигурност да поиска незабавно прекратяване на огъня за месеца на мюсюлманския пост Рамазан.

Съветът също така изисква незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Израел твърди, че Хамас е взел 253 заложници по време на атаката си на 7 октомври.

Резолюцията на Съвета за сигурност също "подчертава спешната необходимост от разширяване на потока от хуманитарна помощ и засилване на защитата на цивилните в цялата Ивица Газа и повтаря своето искане за премахване на всички бариери пред предоставянето на хуманитарна помощ в мащаб".

Израелското армейско радио съобщи малко преди началото на заседанието на съвета, че израелският премиер Бенямин Нетаняху ще отмени планирана делегация във Вашингтон, ако САЩ не наложат вето на резолюцията.

Русия и Китай също наложиха вето на две проекторезолюции на САЩ за конфликта - през октомври и в петък.