"Не можем да чакаме и секунда повече. Трябва, стискайки зъби и преодолявайки страха, да излезем и да настояваме за край на войната. Ако за да я спрем, се наложи да запълним затворите и полицейските бусове, ще го направим. Трябва да платим тази цена, защото никой не може да го стори вместо нас". Това е посланието на Алексей Навални, публикувано в Twitter. 

Най-големият опозиционер на Владимир Путин призова сънародниците си да не се страхуват, а да излязат на улиците и площадите, за да извоюват мира.

"Ние, Русия, искаме да бъдем нация на мира. Уви, малцина биха ни нарекли така сега. Но нека поне не се превръщаме в нация на сплашените, мълчаливи хора. Нация на страхливци, които се преструват, че не забелязват агресивната война срещу Украйна, започнала от нашия очевидно побъркан цар", пише Навални.

Навални, най-изявеният противник на президента Владимир Путин, беше вкаран в затвора миналата година, когато се върна в Русия от Германия, след като там се възстанови от това, което западните лабораторни тестове установиха, че е бил опит за отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир. Русия отрича да е извършила такава атака.

Оттогава насам властите са предприели още по-строги мерки срещу движението на Навални, а ключови фигури отидоха в изгнание, след като бяха обявени от властите за "чуждестранни агенти".

Групата ОВД-Инфо, която следи протестите и арестите в Русия, съобщи, че досега са арестувани 6006 души за антивоенни демонстрации, откакто Русия нахлу в Украйна на 27 февруари.