Навални е починал малко преди да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, обяви Мария Певчих, приближена на опозиционера. Според нея преговорите са били в заключителен етап към 15 февруари- ден преди смъртта на Навални.

Обкръжението на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални търси място, където привържениците му ще могат да се сбогуват подобаващо с него. Съобщението публикува в платформата Екс говорителката на Навални Кира Ярмуш.

Видео-бомба от екипа на Алексей Навални твърди, че руският опозиционен политик е бил умишлено убит по заповед на президента Владимир Путин в навечерието на размяната на затворници, която е щяла да доведе до освобождаването му в замяна на убиеца от ФСБ, задържан в Германия.

Във видеоклип в YouTube, публикуван в понеделник, озаглавен „Защо Путин уби Навални сега?“ Близкият съюзник на опозиционния политик Мария Певчих каза, че след месеци на лобиране за размяна на затворници с участието на Навални, „до пролетта на миналата година нашият план беше одобрен“.

„Навални трябваше да бъде на свобода през следващите дни, защото бяхме взели решение за размяната му“, каза тя. Певчих добави, че руският милиардер олигарх Роман Абрамович е действал като лична връзка между западни служители и Путин при посредничеството на сделката.

Певчих каза, че сделката включва Вадим Красиков, агент на ФСБ, задържан в Германия за убийството на бивш чеченски командир през 2019 г., и „двама американски граждани“ и добави, че е получила потвърждение късно на 15 февруари, че такава размяна ще се състои, но смята, че след това Путин е променил решението си.

„Тъй като те са склонни по принцип да разменят Красиков, тогава просто трябва да се отърват от разменната монета [Навални]“, предположи Певчих мисленето на Путин.

„Това е абсолютно нелогично, ирационално, това е поведение на луд мафиот. Но въпросът е, че Путин е полудял от омраза към Навални“, каза тя.

Кремъл не коментира веднага твърденията на екипа на Навални.

На 16 февруари, ден след като Певчих твърди, че е получил потвърждение, че сделката е „в последния си етап“, се съобщава, че Навални е припаднал и е починал след разходка в наказателната колония, където е бил държан на север от Арктическия кръг.

Във видеото Певчих не споменава имената на двамата американски граждани, но ако такава сделка някога е съществувала, тя вероятно щеше да включва американския журналист Евън Гершкович и Пол Уелън, които и двамата бяха вкарани в затвора в Русия по обвинения в шпионаж, широко разпространени като измислени.

В интервю с американския десен експерт Тъкър Карлсън по-рано този месец Путин каза, че не изключва сделка за освобождаването на репортера на Wall Street Journal Гершкович, „ако нашите партньори предприемат реципрочни стъпки“.

След това той говори за „човек, поради патриотични чувства, [който] елиминира бандит в една от европейските столици“, в изявление, което се възприема като потвърждение, че Путин иска Красиков да бъде освободен чрез размяна.

Началникът на украинското разузнаване: Навални наистина е починал от естествена смъртПогребението тепърва предстои