Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални призова държавите от ЕС да работят срещу мафията и организираната престъпност като начин за борба с руския президент Владимир Путин.

Ето пълното изказване:

„Уважаема г-жо президент, уважаеми дами и господа.

Благодаря ви за възможността да бъда тук днес.

След като Путин се опита да убие Алексей за първи път, ние живяхме в Южна Германия няколко месеца. Алексей се възстановяваше от отравянето - учеше се отново да ходи и да пише. Ходехме много, понякога ходехме на кратки пътувания. При едно от тези пътувания дойдохме до Страсбург с децата. Това е един от любимите градове на мен и на Алексей. Били сме тук няколко пъти заедно и тогава, преди три години, решихме да го покажем. Сега съпругът ми е мъртъв. Върнах се в Страсбург, но вече не се разхождам със семейството си. Стоя тук и се обръщам към вас и във ваше лице към цяла Европа.

Мислех, че през 12-те дни от смъртта на Алексей ще имам време да се подготвя за тази реч. Но първо прекарахме една седмица, за да вземем тялото на Алексей и да организираме погребението. След това избрах гробището и ковчега. Погребението ще е утре и още не съм сигурна дали ще бъде спокойно или полицията ще арестува тези, които са дошли да се сбогуват с Алексей.

Сега обаче стоя тук, защото вашите избиратели имат важен въпрос. Те питат за това вас, а вие питате мен. Въпросът е: "Как мога да ви помогна в борбата ви?"

Миналата събота се навършиха две години, откакто Путин започна пълномащабна война срещу Украйна. Брутална и подла война. Целият свят се притече на помощ на Украйна. Но минаха две години, има много изтощение, много кръв, много разочарование, а Путин не стигна доникъде. Всичко вече е използвано: Оръжия, пари, санкции... Нищо не работи. И най-лошото се случи: всички свикнаха с войната. Тук-таме хората започнаха да казват: "Ами все пак ще трябва да се споразумеем с него..."

И тогава Путин уби съпруга ми Алексей Навални. По негова заповед Алексей е изтезаван в продължение на три години: той е уморен от глад в малка каменна килия, откъснат от външния свят, и са му отказани посещения, телефонни обаждания и дори писма. И тогава го убиха. Дори след това са малтретирали тялото му и майка му.

От една страна, публичното убийство за пореден път показа на всички, че Путин е способен на всичко и че с него не можете да преговаряте. Но от друга страна виждам колко са шокирани всички. Много хора имат чувството, че Путин изобщо не може да бъде победен. И в това отчаяние те сега ме питат: Как мога да ти помогна?

И си мисля как би отговорил Алексей на този въпрос. Ще се опитам да отговоря, но за да го направя, трябва да ви разкажа малко за това какъв беше той.

Алексей беше изобретател. Винаги имаше нови идеи за всичко, но най-вече за политиката.

Имате избори в началото на юни. Много от вас ще участват в предизборна кампания – срещи с избиратели, даване на интервюта, снимане на реклами. Сега си представете, че всичко това е невъзможно. Никоя телевизия няма да направи интервю с вас. Никакви пари на света не могат да ви помогнат с рекламата. Заедно с кандидата ще бъдат арестувани всички гласоподаватели, дошли на срещите.

Добре дошли в Русия на Путин. И все пак Алексей Навални успя да стане най-известният политик там. Той успя да вдъхнови милиони хора с идеите си.

Как го направи? Той винаги фантазира и експериментира. Не ви пускат по телевизията? Нека се научим как да правим видеоклипове в YouTube, така че цялата страна да ги гледа. Нямате право да гласувате? Можете да измислите тактическа стратегия за гласуване, за да вземете места от управляващата партия. Дори в ГУЛАГ на Путин Алексей успя да предаде идеи за проекти, които биха накарали Кремъл да изпадне в паника. Той беше противоположността на всичко скучно.

Това е отговорът на въпроса. Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатор. И трябва да спрете да сте скучни.

Не можете да уязвите Путин с друга резолюция или друг набор от санкции, които не са по-различни от предишните. Не можете да го победите, като си мислите, че е принципен човек, който има морал и правила.

Той не е такъв и Алексей го разбра отдавна. Нямате работа с политик, а с проклет мафиот. Путин е лидер на организирана престъпна група. Това включва отровители и убийци, но всички те са просто марионетки. Най-важното са приближените на Путин, неговите приятели, съратници и пазители на парите на мафията.

Вие и всички ние трябва да се борим с тази престъпна банда. И политическата иновация тук е да се прилагат методите за борба с организираната престъпност, а не политическа конкуренция. Не дипломатически ноти, а разследвания на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и приятелите му да крият пари.

В тази битка имате надеждни съюзници – има десетки милиони руснаци, които са срещу Путин, срещу войната, срещу злото, което носи. Не трябва да ги преследвате – напротив, трябва да работите с тях. С нас.

Путин трябва да отговаря за това, което причини на страната ми. Путин трябва да отговаря за това, което причини на една съседна, мирна страна. И Путин трябва да отговаря за всичко, което причини на Алексей.

Съпругът ми няма да види как ще изглежда красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И ще направя всичко по силите си, за да сбъдна мечтата му, че злото ще падне и това красиво бъдеще ще дойде.“

Речта на съпругата на Алексей Навални беше съпроводена с дълги аплодисменти в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург като евродепутатите станаха на крака, за да я аплодират.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна, че ЕП осъжда убийството на Алексей Навални по най-остър възможен начин и призова за независимо международно разследване.

"Светът трябва да получи справедливост! Алексей Навални посвети живота си на борбата срещу корупцията и за демократична Русия. Той не се предаде, когато се опитаха да го отровят, не се предаде, когато беше несправедливо лишен от свобода, не се предаде, когато присъдата му беше удължена в един процес, който беше фарс, не се предаде и пред лицето на страданието. И ние не бива да го правим!

Демокрацията изисква смелост и Алексей го разбираше. Затова се върна в Русия през 2021, затова не успяха да го пречупят, затова режимът толкова се боеше от него. Мнозината смели хора, излезли в Русия след смъртта му, показват още веднъж колко крехък е авторитарния режим. Основите на автокрацията винаги се срутват пред тежестта на собствената корупция и волята на хората да живеят свободно. И когато те неизбежно постигнат това, то ще е благодарение на Алексей и вашето семейство", заяви Мецола, обръщайки се към Юлия Навалная.