Майката на Алексей Навални съобщи, че е видяла тялото на сина си в руския град Салехард. Но признава, че е била заплашвана от руски служители.

"Те ме изнудват, като ми поставят условия къде, кога и как да бъде погребан Алексей. Казаха ми, че ако не се съглася на тайно погребение, ще "направят нещо" с тялото му. Не искат да има опечалени", споделя Людмила Навалная.

„Искаха да ми наложат времето и мястото на погребението му“, каза тя, добавяйки, че един от тях ѝ казал, че времето не е на нейна страна, защото тялото се разлага.

"Те искат това да стане тайно, без сбогуване. Искат да ме доведат до края на гробището, на пресен гроб и да кажат: тук лежи синът ви. Не съм съгласна с това", заяви Навалная. Тя призовава властите да освободят тялото на семейството.

Майка му каза още, че в сряда са ѝ показали трупа и смъртния акт. Помощниците на Навални казаха, че в смъртния акт е посочено, че е починал от естествена смърт.

"Разследващите твърдят, че знаят причината за смъртта, имат готови всички медицински и правни документи, които аз видях и подписах медицинския смъртен акт", каза тя.

Руският опозиционер почина на 16 февруари в затворническата колония, където излежаваше 19-годишна присъда.