Френската полиция издирва двама братя от района на Париж и един мъж от североизточния град Реймс, всичките френски граждани, за стрелбата в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на официални източници от полицията и правителството.

Тройката включва двама братя на възраст 32 и 34 години, както и младеж на 18 години, потвърдил източник на агенцията от френското правителство.

Според полицейския източник единият от братята преди време е бил съден по обвинения в тероризъм.Огромна операция по издирването на терористите е в ход.

Френската полиция са установили тримата заподозрени в нападението срещу централата на френският сатиричен вестник "Шарли Ебдо" в Париж, в което 12 души загинаха. Тримата мъже на 34,32 и 18 години са с френски произход от северна франция, в райна по-известен под името "Gennevilliers".

Саид Коуачи, Шериф Коуачи и Хамид Мурад са родени в Париж. Според полицейските източници са познати като участници в редиците на радикалните бунтовници на ислямската държава в Сирия. След обучението си в Сирия се завърнали във Франция миналото лято.

Тази сутрин тримата мъже, с качулки и въоръжени с автомат АК - 47 Калашников , са влезли в сградата на списанието, което стана известно след като публикува няколко карикатури на Мохамед през 2012 година.

Нападението е най-голямото от 50 години насам в страната, а френското общество е шокирано от атаката. Френският президент Франсоа Оланд обяви жертвите за "герой", които са загинали за идеята си за Франция. "идея на свободата" и се обяви за "обединение на французите срещу варварството".

Френското правителство повиши максимално нивото на тревога срещу тероризма и мобилизира повече от 3 000 служители от силите за сигурност, за да залови извършителите.


По-рано изданието "Льо Поан" съобщи, че полицията подозира двама французи с алжирски произход за нападението, а третият заподозрян може да е младеж, роден през 1996 г.

Според изданието двамата братя са се завърнали от Сирия през 2014 г, където може да са участвали в бойните действия. Един от заподозрените през 2008 г. е бил осъден по дело срещу действаща в североизточната част на Париж иракска терористична клетка.

От 2003 до 2005 г. тази организация е вербувала десетки млади французи за участие в бойните действия в Ирак, съобщава "Льо Поан".

Часове след атентата граждани се мобилизираха в Париж и други градове под мотото "Je suis Charlie!" в знак на почит. Хиляди граждани на френската столица се струпаха на Площада на републиката в Париж, скандирайки "Шарли!" и вдигайки писалки и моливи във въздуха в защита на свободата на словото.

От екипа на TrafficNews.bg също сме съпричастни с жертвите от трагедията! Вижте повече по темата тук!

TrafficNews.bg