Република Македония и България са информирани, че определени хора раздават карти с обозначения къде бежанците могат да минат границата.

Това съобщи гръцката телевизия "Мега", цитирана от БТВ и уточни, че "бежанците и мигрантите от Идомени отново са дезинформирани чрез листовки. В тях пише, че границите ще бъдат отворени и те ще могат да продължат пътят си към Европа.

Гръцката полиция вече е започнала разследване срещу няколко неправителствени организации и доброволци, които са агитирали мигрантите и бежанците да влязат на територията на Република Македония. В момента в лагера в Идомени имало представители на 15 неправителствени организации. 4 от тях са били особено активни в действията си.

„Опитваме се да разясним ситуацията на бежанците. Но има хора, които дават фалшиви надежди на мигрантите”, заяви Георгиос Кирицис, говорител на СОМП (SOMP) – службата, която координира усилията на Атина в кризата с мигрантите.

Междувременно германското издание "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" разпространи информация, че трафикантите на мигранти обмислят нови пътища за прехвърляне на бежанци в Европа.

От началото на април се предвижда превозът на мигранти да става през територията на Италия. Вестникът се позовава на собствено разследване и на контакти със самите превозвачи, чиито телефони можело да бъдат намерени в социалната мрежа „Фейсбук”.

Още новини ТУК

TNS.bg