Френският президент Франсоа Оланд обяви ден на национален тарур във Франция утре и отново отправи апел за сплотяване на страната след кървавия атентат срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж, при който загинаха 12 и бяха ранени 11 души.

"Нашето най-добро оръжие е нашето единство. Нищо не може да ни раздели, нищо не бива да ни раздели", заяви държавният глава в кратко обръщение към нацията, предавано по всички телевизии.

"Искам тук от ваше име да изразя нашата признателност към семействата на жертвите, към ранените, към близките, към всички, които днес бяха съкрушени от този подъл акт. Те днес са нашите герои и затова 8 януари е ден на национален траур", каза той.

В 12,00 ч. (11,00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни, добави Оланд.

Президентът съобщи също, че утре ще свика при себе си председателите на двете камари на парламента, както и лидерите на представените в парламента сили . "За да покажем заедно нашата обща решимост", подчерта той.

"Беше атакувана цялата Република. Републиката - това е свободата на словото, Републиката - това е културата, това е творчеството, плурализмът, демокрацията. Всичко това беше атакувано", заяви той.

"Свободата винаги ще бъде по-силна от варварството. Нищо не може да ни накара да се огънем", добави президентът.

Той уточни, че при атентата са убити 11 мъже и една жена.

Лидерите на Великобритания и Германия заедно се обадиха по телефона на френския президент, за да предложат подкрепа след смъртоносната атака срещу редакцията на сатиричния седмичник в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел, които се срещнаха в Лондон, поднесоха своите съболезнования след този възмутителен терористичен акт по думите на Камерън.

По думите на Меркел това е атака срещу ценностите, на които всички ние държим - ценностите на свободата на пресата, свободата изобщо и човешкото достойнство.

Нашите мисли са с френския народ - това казали двамата с Меркел на Оланд и предложили всяка необходима помощ, съобщи британският премиер.

Съветът за сигурност на ООН осъди "подлото и варварско терористично нападение" срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация, която бе внесена от Франция, 15-те страни от Съвета "остро осъждат тази недопустима терористична проява, взела за мишени журналисти и вестник".

Те изразяват "дълбокото си съчувствие и искрените си съболезнования на семействата на жертвите, както и на френското правителство" и настояват върху "необходимостта да бъдат изправени пред съда авторите на тези терористични деяния".

15-те страни потвърждават по този повод, "че е изключително важно да се води борба, при съблюдаване на Устава на ООН, срещу заплахите, които терористичните прояви създават за световния мир и сигурност".

От екипа на TrafficNews.bg също сме съпричастни с жертвите от трагедията! Вижте повече по темата тук!