Черна гора въвежда Национално дигитално COVID удостоверение от петък, 30 юли. Тогава се очаква правителството да обяви коригирани мерки в борбата против коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването в Подгорица, цитирано от сайта СdM.

В нощните клубове, дискотеките и затворените части на заведенията за хранене ще може да влизат само хора, отговарящи на определени условия.

Националното дигитално COVID удостоверение, по модела на дигиталния европейски COVID сертификат, ще бъде допълнителен инструмент за контрол и управление на пандемията, ще съдържа данни за това дали лицето е напълно ваксинирано или е получило първата доза ваксина против коронавируса, както и датата и времето на негативен PCR тест, не по-стар от 72 часа.

Сертификатът ще съдържа и доказателство, че лицето е преболедувало COVID-19 или доказателство, че са минали по-малко от 180 дни от позитивния PCR тест, или доказателство за негативен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа.

В Черна гора се приема Европейския дигитален COVID сертификат, както и всички дигитални сертификати, които имат QR код. Има решение и за туристи, които имат потвърждение за ваксинация без дигитален QR код.