Русия заяви днес, че ще блокира достъпа до Фейсбук заради нарастващата изолация на страната по време на инвазията в Украйна.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор заяви в изявление, че прекъсва достъпа в отговор на решението на Фейсбук тази седмица да блокира руски медии като RT и Sputnik за хора в Европейския съюз.

„На 4 март 2022 г. беше решено да се блокира достъпът до мрежата на Фейсбук (собственост на Meta Platforms, Inc.) в Руската федерация“, съобщи регулаторът.

В него се цитират „26 случая на дискриминация срещу руски медии и информационни ресурси“, действия, които според него са забранени от руските закони за разпространение на информация.

Все още не е ясно дали това се отнася само за Фейсбук, или другите други платформи на компанията като Instagram и WhatsApp.

„Скоро милиони обикновени руснаци ще се окажат откъснати от надеждна информация, лишени от ежедневните си начини да се свързват със семейството и приятелите си и ще бъдат заглушени да говорят. Ще продължим да правим всичко възможно, за да възстановим нашите услуги, така че те да останат достъпни за хората, за да се изразяват безопасно и сигурно и да се организират за действие“, заяви президента на Meta за глобални въпроси Ник Клег.

Компанията не разкрива колко души в Русия използват услугите й, но според една оценка общо около 70 милиона души, или почти половината от страната.