Полицаи на мотоциклети в Париж използваха сълзотворен газ срещу шествието против здравните пропуски, организирано от "жълтите жилетки", след като някои от демонстрантите започнаха да ги замерват с предмети, съобщи BFMTV, цитирана от Нова ТВ.

Няколко десетки по-агресивни демонстранти започнаха да замерват един от мотоциклетите с двама полицаи на него и да го ритат, докато го събориха на земята.

В парижката префектура за днес бяха заявени три демонстрации с начало от площад "Трокадеро", от площада на Бастилията (по инициатива на "жълтите жилетки") и от Държавния съвет.

Протестите са насочени срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи във Франция.

Организатор на шествието, потеглило от "Трокадеро", е бившият заместник-председател на крайнодесния Национален сбор, в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо.

След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции.

Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски градове.

 Страсбург 4000 души демонстрираха шумно срещу здравните пропуски и задължителните ваксинации, скандирайки "Свобода, свобода" и призовавайки за оставката на Макрон, съобщи Франс прес.

В Лил демонстрантите бяха 2000, най-различни хора на всякаква възраст, също скандиращи "Свобода, свобода". На някои от плакатите пишеше "Вирусът, това е Макрон".
Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки "Свобода, свобода", или "Макрон, не искаме твоя пропуск".

Kолоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, "Марсилезата".