Брюкселските сили на реда използваха водни оръдия срещу стотици националисти, окупирали един от импровизираните мемориали в памет на загиналите в Брюксел, съобщи АП. 

Националистите палеха факли, хвърляха бомбички, а някои вдигаха ръце в нацистки поздрав на площада пред старата борса в белгийската столица. Повечето протестиращи бяха представители на крайната десница и футболни агитки, които се обединиха в акция срещу ислямистите. Те скандираха “Ние сме си у дома”, на което част от мирно събралите се отвръщаха с “Всички сме деца на имигранти!”. 8 ултраси са арестувани. 

24 от жертвите на атентатите в Брюксел са идентифицирани, съобщи АП. Сред загиналите е бившият посланик на Белгия в САЩ Андре Адам. 79-годишният дипломат, който е и бивш представител на Брюксел в ООН, умрял, опитвайки се да предпази съпругата си при атаката на летището. Сред загиналите има 13 белгийци и 11 чужденци от 8 държави. От 270 ранени 15 души са с тежки изгаряния, а 62-ма са в интензивно отделение. 

Журналистът на свободна практика Фейсал Шефу, който се прочу като мъжа с шапката сред атентаторите на летище “Завентем”, бил издаден на полицията още преди 2 г. от сестра си. Тя смятала, че брат ѝ се готви да замине в Сирия. Шефу живял в блок на 500 м от взривената от терористите спирка на метрото.

Още новини ТУК

TNS.bg