За нови обвинения срещу себе си съобщава Алексей Навални в социалните мрежи.

47-годишният Навални вече излежава присъди в наказателна колония за общо над 30 години „лишаване от свобода“ по различни обвинения. Едно от тези обвинения е екстремизъм, които той отрича. Руският опозиционер е прекарал голяма част от последните две години в изолация за редица предполагаеми престъпления.

Сътрудници на Навални публикуват информация, че вече му е повдигнато обвинение по чл. 214 от Наказателния кодекс, който касае вандализъм.

„Нямам представа какво представлява член 214 и няма къде да търся. Ще разберете преди мен“, написа той в "Телеграм".

„Те наистина започват ново наказателно дело срещу мен на всеки три месеца. Рядко затворник, държан в единична килия повече от година, има толкова жизнено социално и политическо съществуване“, отбеляза Навални.

Навални е най-известната фигура в разединената руска опозиция; поддръжниците на опозиционера градят образа му в стил Нелсън Мандела, със заявката, че един ден той ще бъде освободен от затвора, за да ръководи страната.

Неговото политическо движение е обявено за незаконно, а основните му фигури са хвърлени в затвора или са избягали в чужбина заради репресиите срещу несъгласието с властта, които се засилиха, след като президентът Владимир Путин изпрати въоръжените си сили в Украйна в началото на миналата година.