Задължителното връщане в офисите продължава да се появява в медийните заглавия, но работата от дистанция остава като вариант за много хора, които пък търсят начини да пътуват, докато изпълняват задълженията си.

На фона на това най-добрата страна за дигиталните номади за 2024 г. е Испания с оценка 4,50 от 5, според The Digital Nomad Visa Index.

Индексът класира държавите по критерии като скорост на интернет връзката, данъчни политики, визови условия, разходи за живот (в евро), туристическа популярност и други.

От 2023 г. визата за дистанционна работа в Испания позволява на хората да живеят в страната до една година, стига да имат доход поне два пъти по-висок от минималната заплата в Испания, т.е. повече от 2600 евро на месец.

Кандидатите също така трябва да нямат криминално досие в Испания или другаде за петте години преди кандидатсването за виза, да имат частна здравна застраховка, едногодишен трудов договор с компания извън Испания и най-малко три години трудов стаж или диплома от колеж, гласят правилата на испанските власти.

По-рано тази година Испания също така обяви, че позволява на съпрузите и семействата да се присъединят към онези, на които е отпусната виза, ако имат по-високи заплати от изискваната минимална сума.

В продължение на години Португалия беше особено популярната дестинация за дигиталните номади, но сега не успя да заеме първо място в списъка на VisaGuide.World. Вместо това е на шеста позиция.

Португалия вече обяви няколко промени в политиката си, които се очакват през 2024 г. и могат да се разглеждат като неблагоприятни за дигиталните номади, включително край на режима пребиваване, който позволява намаление на данъка за 10 години на нови жители, независимо от националността.

Аржентина заема второто място в списъка за 2024 г. Визата за дигитални номади в южноамериканската държава позволява на работещите от дистанция да останат за шест месеца с опцията да подновят престоя си в Аржентина до една година.

Ето и топ 10 на страните за дигитални номади за 2024 г.:

  1. Испания
  2. Аржентина
  3. Румъния
  4. Обединените арабски емирства (ОАЕ)
  5. Хърватия
  6. Португалия
  7. Уругвай
  8. Малта
  9. Норвегия
  10. Андора