Украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо видео послание по време на Форума в Доха, Катар, съобщава "Асошиейтед прес".

Във видеообръщението си в събота Зеленски разкритикува продължаващата война на Русия срещу неговата държава. 

Той призова ООН и световните сили да му се притекат на помощ и сравни унищожаването от Русия на пристанищния град Мариупол със сирийското и руското унищожаване на град Алепо по време на сирийската война.

"Те унищожават нашите пристанища", каза Зеленски. "Липсата на износ от Украйна ще нанесе удар върху страните по света".

Украинският премиер добави: "Бъдещето на Европа зависи от вашите усилия“.

Той призова страните, които участват на Форума в Доха, да увеличат износа си на енергия - нещо особено важно, тъй като Катар е световен лидер в износа на природен газ.

Зеленски разкритикува Русия за това, което той определи като заплаха за света с ядрените ѝ оръжия: "Русия показва умишлено самохвалство, че може да унищожи с ядрени оръжия не само определена страна, но и цялата планета“, посочи украинският президент.

Той също така отбеляза, че мюсюлманите в Украйна ще трябва да се бият за своята страна по време на предстоящия свещен пост за Рамадан:

"Трябва да гарантираме, че този свещен месец Рамадан не е засенчен от страданието на хората в Украйна“, каза той.

По-рано украинският президент заяви отново във видеосъобщение, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, съобщава Анадолската агенция.

"В противен случай украинският народ няма да приеме никакво споразумение", подчертава Зеленски.

Във видеообръщението си той казва, че въоръжените сили на Украйна отблъскват настъплението на руските войски в Донбас, близо до Харков и Киев.

"Нашите храбри войски нанасят смъртоносни удари на окупаторите и ясно обясняват на руската страна, че е необходимо да се преговаря възможно най-скоро. Шестнадесет хиляди окупатори вече са унищожени в Украйна. За какво? За какво са умрели? Какво им дава тя? Разговорът трябва да е сериозен. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат възстановени", добавя украинският президент.

Зеленски подчертава, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и че условията на преговорите с Русия трябва да бъдат справедливи и украинският народ няма да приеме други.