Украйна има възможно решение на проблема с признаването на териториите на Крим и Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю, публикувано във вторник за американския телевизионен канал ABC.

"Това е поредният ултиматум и ние не сме готови за ултиматуми. Имаме обаче възможно решение на тези  ключови въпроси", каза украинският лидер, отговаряйки на въпроса дали Киев продължава да отхвърля условията на Москва - признаването на Крим, ДНР и ЛНР, както и отказа за присъединяване към НАТО. Зеленски не уточни какво точно може да предложи Украйна по този въпрос. „Готов съм за диалог Това, което президентът на Руската федерация Владимир Путин трябва да направи, е да започне диалог“, каза той.

Коментирайки повтарящия се въпрос за възможността Киев да признае „Крим като част от Русия и независимостта на ДНР и ЛНР“, Зеленски каза: „Можем да обсъдим и да намерим компромис за това как тези територии ще продължат да живеят, но Русия трябва да се изтегли“. „За мен е важно как хората възнамеряват да живеят в тези територии, кой от тях иска да бъде част от Украйна и кой в ​​Украйна иска да ги приеме“, каза Зеленски. „Така че този въпрос е по-сложен от простото признаване“.

Отговаряйки на въпрос за желанието за присъединяване към НАТО, което е записано в украинската конституция, президентът каза, че „отдавна е охладял и изгубил интерес". "НАТО не е готова да приеме Украйна, алиансът се страхува от конфронтация с Русия. Украйна не иска да моли никого на колене", аргументира позицията си той.

По -късно , в ежедневното си обръщение, президентът заяви: 

"Щом светът стои настрана, той ще загуби себе си. Завинаги. Защото има безусловни ценности. Еднакво за всички. На първо място това е животът. Правото на живот за всеки. Точно за това се борим в Украйна. Много яростно, заедно с нашите военни. Точно от това искат да ни лишат тези слаби нашественици. Точно това трябва да защити целият свят."