Европейската агенция за лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca за употреба в ЕС.  Регулаторът препоръча медикамента да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст. 

Поради намалено производство обаче се очаква държавите членки да получат 25 милиона дози, вместо заявените за месец март 100 милиона. Причината е производствени проблеми в два от заводите си, обясняват от фирмата.

Припомняме, че по-рано тази седмица се появиха опасения, че ваксината не дава имунитет на възрастни хора. Все още обаче не са налице научни данни в полза на тези твърдения, твърди регулаторът. 

Ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция с коронавирус SARS-CoV-2. Този вирус използва протеини по външната си повърхност, наречени „spike“ протеини, за да навлиза в клетките на организма и да причинява заболяване.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca е направена от друг вид вирус от фамилията аденовируси, който е модифициран, така че да съдържа ген, отговорен за производството на „spike” протеин. Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да причинява заболяване. След като е приложена, ваксината доставя в организма ген на SARS-CoV-2. Клетката ще използва този ген, за да произведе „spike”протеин. Имунната система на човека ще разпознае „spike”протеина като чужд и ще активира естествената защита - антитела и Т клетки – срещу този протеин.

Ако впоследствие ваксинираният човек влезе в контакт със SARS-CoV-2 вируса, неговата имунна система ще го разпознае и ще бъде подготвена да го атакува: антителата и Т-клетките ще работят съвместно, за да убият вируса, да предотвратят навлизането му в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки. По този начин те спомагат за предпазване от COVID-19.