От днес нататък Галисия забранява пушенето по улиците или на обществени пространства, като кафенета, ако не може да се спазва двуметрова социална дистанция. Североизточният испански регион е първият, който предприе подобна стъпка, въпреки че още няколко от регионалните правителства на страната проучват подобно ограничение, насочено към избягване на разпространението на коронавирус. Сред тях са Андалусия, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон.

Експерти като Испанското дружество по пневмология и торакална хирургия (Separ) препоръчват мярката с цел борба със заразяването на SARS-CoV-2. Галисия в сряда регистрира 827 активни случая, което е увеличение с 87 в сравнение с предния ден, сочат данни на регионалното здравно управление.

Действащият регионален премиер на Галиция Алберто Нунес Файйо от Консервативната народна партия (ПП) обяви новите ограничения на пресконференция след среща с учените.

„Редица членове на клиничната комисия са съгласни, че тютюнопушенето без ограничения, независимо дали в кафене на тротоар, при хора в близост или в райони с голям брой граждани и без физическо безопасно разстояние, носи висок риск от заразяване с инфекцията. "

Текстът, публикуван в Галическия официален вестник (DOG), който определя ограниченията, гласи, че „консумацията на тютюн или електронни цигари на обществени пространства и открити площи, включително кафенета, може да изключи задължителната употреба на маски за лице, при условие че, като се вземе предвид възможното присъствие на хора и размерите на въпросното място, разстояние от два метра с други хора може да се гарантира по всяко време. “

Мерките са в съответствие с документ, изготвен през юли от Комисията по обществено здраве за Националната здравна система, който предупреждава, че тютюнопушенето или vaping увеличават риска от коронавирусна инфекция. При издишване на дим пушачът издава капчици, както и навикът, изискващ манипулиране на маски за лице и привеждане на пръстите на устата след докосване на цигарата. Също така опасно е пушенето на наргиле, които се превърнаха в редовни функции в испанските барове и нощни клубове.

„Знаем, че това е непопулярна мярка за пушачите“, казва Алберто Фернандес Вилар, ръководител на пневмологията в болница „Виго“ в Галисия и член на клиничната комисия, която консултира Feijóo.

„Те ще трябва да се преместят на няколко метра, за да се отделят от спътниците си. Всичко това може да не се приеме добре, защото може да има хора, които няма да отидат на кафене, ако не могат да пушат удобно. Но вярвам, че сме в изключителен контекст, с болест, за която не знаем как ще се държи през есента и зимата, и всяка разумна мярка, която се спори и защитава общественото здраве, трябва да бъде аплодирана. "

„Когато пушите цигари или използвате електрически цигари на обществени и открити места, включително на тераси, това може да бъде изключение само, ако по всяко време има разстояние от два метра от други хора“, се казва в документа. 

Такива пространства трябва да са достатъчно големи, че в нито един момент да не може да се намали предписаното разстояние между пушача и минувача или пушача и други лица.