Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна на специална церемония във Върховната рада, предаде информационната агенция УНИАН.

"Обещавам да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна с всичките си дела, да се грижа за благосъстоянието на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да издигна авторитета на Украйна в мир", бяха думите, които новият президент на страната изрече на тържественото заседание на парламента.

Встъпилият в длъжност президент на Украйна Владимир Зеленски разпусна Върховната рада и обяви провеждането на предсрочни избори в страната, предава кореспондент на информационната агенция УНИАН. На церемонията по встъпването си в длъжност новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски заяви, че за членовете на правителството в Киев в настъпило време „да вземат тефтерите и химикалите си, за да освободят място за бъдещите поколения“, цитира думите му руската информационна агенция TACC, цитирана от "Фокус".

Съответното Зеленски обяви след инаугурацията си, която се състоя на тържествено заседание на парламента. "Разпускам осмия състав на Върховната рада. Слава на Украйна!", привежда агенцията думите на новия украински президент.

Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак пък подаде оставка от заемания пост.

"Господин президент на Украйна и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна,… моля да разгледате в установения ред въпроса за моето освобождаване от поста министър на отбраната на Украйна", се казва в текста на молбата, снимка от която Полторал публикува в социалната мрежа "Фейсбук".

По-рано през деня, на церемонията по встъпването си в длъжност, Зеленски призова от трибуната във Върховната рада оставките на директора на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, на главния прокурор Юрий Луценко, както и тази на Полторак.

Снимка: ТАСС