В Португалия продължава постепенното излизане от карантината. На 18 май започна вторият етап на "деескалация". В страната отново започнаха да функционират ресторанти, музеи, отворени са училища, обаче само за ученици от гимназията и при строги мерки за сигурност.

Всъщност, миналият понеделник се счита за първия ден от "новата нормалност". Процесът на излизане от карантината започна на 4 май, след това бяха открити фризьорски салони и малки магазини с площ до 200 квадратни метра. Но португалците бяха предпазливи при премахването на ограниченията и в по-голямата си част останаха у дома. В резултат на това премиерът на страната Антонио Коста трябваше публично да се увери, че сега е безопасно да излезе. Хората му повярваха едва сега, когато ограниченията станаха още по-малко, казва EFE.

Отварянето на кафенета, ресторанти и сладкарници е най-доброто доказателство за завръщане към нормалния живот. Вярно е, че много институции трябваше да чакат няколко часа за първите си посетители. Както си спомнят собствениците им, това се случило през последните години, когато би излезнал следващият модел iPhone и всички се подредили зад него, забравяйки за всичко останало. Поради малкия брой посетители, някои ресторанти сега ще организират представления в обедно време, за да примамят по някакъв начин публиката.

Мерки за безопасност са взети и в образователните институции. От студентите все още се изисква да вървят строго по пътеката, маркирана със стрелки, коридорите са разделени на две ленти с многопосочно движение.

Според последните данни в Португалия са регистрирани 29 209 случая на коронавирусна инфекция, 1231 души са загинали.

Снимка: REUTERS