По време на пандемията в Италия започва работа специален екип от изкуствоведи, реставратори и работници, които трябва да се издигнат високо, за да подредят една от най-важните забележителности в света - Наклонената кула в Пиза - и съседните й обекти.

Тъй като говорим за шедьоври с дълга история (строителството на Дуомото започва през 1064 г., Баптистерията през 1152 г., Кулата датира от 1173 г., Кампосанто - 1277 г.), се изисква постоянна поддръжка на редица елементи: от плочки и мраморни облицовки до корнизи и кули, да не говорим за скъпоценни стенописи.

През 1986 г. целият този уникален архитектурен ансамбъл получи статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Екипът, натоварен с бижутерската работа по реставрацията му, се състои от четирима мъже и четири жени, чиято средна възраст не надвишава 35 години.

Преди да се заемат с мисия на отговорност, те преминаха 40-часов курс в тренировъчния център на Vertika в Бреша, който е специализиран в обучението на специалисти, способни да работят за възстановяване на височина. Сега осем реставратори, изкачвайки изненадващо външните фасади, вътрешните стени и покривите, могат да проверят състоянието на материалите, въпреки различни фобии и въже, вързано отстрани.

Според един от инженерите Роберто Чела контролът на стабилността е важен не само от гледна точка на запазването на историческото и художественото наследство, но и за осигуряване на безопасността на хората, които могат да бъдат сериозно повредени от отчупено парче мрамор. Ето защо, за да се избегнат подобни ексцесии, беше решено да се извършат всички манипулации по възстановяването на безценни паметници през периода, когато обектите са затворени за карантина и на практика няма туристи в града.