В Исландия през август официално ще бъде открита мемориална плоча, с която се отбеляза загубата на първия ледник на острова и се отправя послания към бъдещите поколения. Окьокул, наричан кратко Ок, е един от около 400 ледника в страната, но вече се е свил до по-малко от 1 кв. км площ и дебелина под 15 м, поради което губи статута си на ледник. Преди век той е покривал 15 кв. км от планински склон в западната част на острова и ледът е бил 50 м в дълбочина.

Плочата е от Университета "Райс" в Хюстън, щата Тексас, където работят един от водещите климатолози на Исландия - Андри Сньор Магнасон, и геологът Аддур Сигудрьоссон. Церемонията е планирана за 18 август, съобщават медиите в Исландия, цитирани от dnevnik.bg.

На плочата пише на исландски и английски:

Писмо до бъдещето. Ок е първият исландски ледник, изгубил статута си. В следващите 200 години се очаква всичките ни ледници да го последват. Този монумент е признание за това, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се стори. Само вие от бъдещето ще знаете дали сме го сторили. След което е отбелязан месецът, годината и показанията за съдържание на въглероден диоксид през май.

За да бъде определено като ледник едно природно формирование, то трябва не просто да представлява внушителна маса лед. Всяка зима ледникът натрупва маса, която се топи през лятото, докато всичко това непрекъснато се плъзга под собствената си тежест. Ако това не се случва, имаме т.нар. "мъртъв лед", обяснява "Гардиън".

Преподавателка от "Райс" казва за изданието, че това е първата подобна мемориална плоча в историята. "Колега от Исландия ми каза, че мемориалните плочи не са за мъртвите, а за живите. Искаме да подчертаем, че от нас, живите, зависи да реагираме на бързата загуба на ледници и продължаващите последици от глобалното затопляне. За Ок вече е твърде късно", казва Симен Хауи.