След всичко, което се случи през 2020 г., може би някои от вас са забравили, че през януари Обединеното кралство вече няма да бъде част от Европейския съюз.

Великобритания е в преходен период, предназначен да предотврати икономическия и логистичен хаос, който би възникнал в резултат на тежък крах на най-големия търговски блок в света. В момента страната поднови преговорите с блока, след като те бяха в пауза поради разногласия.

Прогнозите за това, как може да изглежда края на връзката между ЕС с Великобритания, включват недостиг на храни и медицински доставки в страната и рязък спад в износа. Това е в следствие на трудностите за търгуване с държава извън общата правна структура  на съюза.

"Шансовете за постигане на търговско споразумение между Великобритания и ЕС са 50 на 50 и преговорите са в много труден момент и не мисля, че можем да изпитваме особен оптимизъм за постигане на решение. Усещането ми, след като съм говорил с някои от ключовите фигури, е, че това е много труден проблем за разрешаване, особено когато става дума за равнопоставеност ", заяви ирландският премиер Михол Мартин пред Ирландска медия.

Днес е определен денят, в който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът Борис Джонсън ще преговарят по телефона в нов опит за успешно споразумение по Брекзит.

Преходният период трябва да изтече на 31 декември. В този период се договоря споразумение в търговията и други потенциални области . Вече сме в първата седмица на декември и все още не е договорена заветната сделка.

ЕС ще твърди, че Обединеното кралство е преместило своите целеви точки скоро след началото на преговорите. Вместо да преговаря изрично за търговска сделка, която да гарантира ниски или никакви „тарифи, такси или количествени ограничения във всички сектори с подходящи и съвременни съпътстващи правила за произход“, главният преговарящ Дейвид Фрост информира Брюксел, че Великобритания иска нещо далеч по-малко изчерпателно.

Обединеното кралство твърди, че причината, поради която позицията му се е променила, е, че ЕС е спрял да преговаря „добросъвестно“. Спорни области са исканията на Брюксел за достъп до британските риболовни води и европейски правен надзор над всяка сделка. Исканията има и за равни условия, които ще ограничат Обединеното кралство да се отклонява от правилата и разпоредбите на ЕС, особено относно държавната помощ. Великобритания от месеци казва, че от ЕС не зачитат суверенитета на Обединеното кралство. Накратко, това е състоянието от месеци.

Преговорите значително се усложниха от пандемията. Елементите на вътрешната политика на Великобритания също създадоха напрежение - правителството въведе законодателство през лятото, което ще наруши договора, подписан с Брюксел миналата година. Това привлече вниманието дори на новоизбрания президент Джо Байдън, който посочи, че няма да сключи официална търговска сделка с Обединеното кралство, ако тя продължи напред с тази политика.

Нещата обаче изглежда най-накрая се раздвижват. Представители на ЕС вярват, че преговорите навлизат във финална фаза. Възможността в края на годината да се окажем без сделка изостри умовете и на двете преговарящи страни. Длъжностно лице, работещо директно за главния преговарящ екип на ЕС, Мишел Барние, заяви пред CNN, че разговорите "трябва да бъдат завършени сега. Сега или никога".

Дипломатите, работещи за държавите-членки, са също убедени, че краят е близо. Един от тях е на мнение, че над главата на Борис Джонсън виси „Дамоклев меч“. Други в Брюксел, които имат пряко познание за преговорите, все още предупреждават за предпазливост и смятат, че определянето на такива твърди срокове е неразумно. "Добрата сделка остава по-важна от сроковете", каза друг дипломат пред CNN.

Опасенията, че не може да се стигне до сделка, все още остават, след като служители и дипломати от всички краища на Брюксел се притесняват, че мандатът на Барние за преговори изтича. Няма време 27-те държави-членки на ЕС да дадат свободата да прави отстъпки, които ще ни изкарат от тази задънена улица.

Както и да го погледнете, времето не е на страната на тези, които искрено искат сделка. Ако преговорите се сринат, на Обединеното кралство ще останат седмици, за да се подготви за най-големия шок за икономиката си от десетилетия.