Руският режисьор и актьор Никита Михалков е обявен за международно издирване. Украйна стартира официално процедурата за това, пише във фейсбук главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, цитирана от UNIAN.

По думите й филмите на съветския и руския режисьор и актьор Михалков са се харесвали, "но времената са се променили". „По една или друга причина вие спряхте да се снимате в игрални филми и се захванахте с документални филми... за войната“, смята Венедиктова.

„Всички чудесно разбираме каква стъпка в йерархията на властта на Руската федерация заемате – далеч от последната. Вярвам, че сте в близки отношения с първите лица на Руската федерация и точно това е причината да подкрепяте и пропагандирате войната толкова ревностно”, пише главният прокурор. Украинският съд е разрешил на украинските прокурори да задържат Михалков за довеждане в украинския съд за избиране на мярка за неотклонение "заподозрян".

"Сега ще ви кажа как точно ще се развият събитията и каква ще бъде вашата реакция. Първо ще се свържете със "силните от руския свят" и ще ги помолите да коментират моето съобщение. В този момент все още няма да мислите за нищо лошо. 100% ще кажат, че Венедиктова е полудяла и няма защо да ѝ обръщаме внимание. Разбирайки това ви подсказвам – стартирахме официалната процедура за включването ви в списъка за международно издирване“, пише Венедиктова.

Тя предупреди, че Михалков може да бъде задържан при преминаване на границата на почти всяка цивилизована държава. Никита Михалков е прочут руски режисьор и актьор. Най-известни са филмите му "Сибирският бръснар", "Незавършена пиеса за механично пиано", "Сибириада", "Гара за двама", "Жесток романс".

Той е син на известния писател Сергей Михалков и брат на известния режисьор Андрей Кончаловски. Никита Михалков в последните дни яростно защитава Путин и инвазията на Русия и напада звездите, които поддържат Украйна. По-късно, пак във фейсбук, Венедиктова предупреждава, че ще бъде арестуван и певецът и композитор Олег Газманов. И за неговото задържане имало заповед от съда.