Гражданска инициатива за спасяването на пчелите събира подписи в цяла Европа. Европейската комисия прие "Спасете пчелите".  

От 27 май европейските граждани могат да сложат в интернет подписа си под петицията.

Опазването на биологичното разнообразие да стане приоритетна цел на европейската аграрна политика, настоява още инициативата.

За успеха на инициативата са нужни подписите на хора от най-малко седем европейски страни, като изискваният минимален брой подписи за всяка страна е различен. От Германия - страната с най-многочислено население в ЕС - се очаква да събере най-малко 72 000 подписа.

Под петицията трябва да са се подписали най-малко 1 милион европейци. Ако това се случи в рамките на една година, инициаторите могат да представят исканията си на публично изслушване в Европейския парламент.

Инициативата "Спасете пчелите" стартира първоначално в Бавария. С над 1,7 милиона подписи тя наложи на регионалното правителство неотложното си искане за защита на пчелите. След първоначално масивната критика от Съюза на фермерите, управляващата в Бавария коалиция е готова да приеме законопроекта почти без промени и да го допълни и с други закони за защита на околната среда. 

Според последни данни на Съвета за световно биологично разнообразие близо 1 милион животински и растителни видове в света за застрашени от изчезване.