Градове в Южна Европа страдат от опасен смог, предизвикан от продължителния период на сухо и слънчево време без силен вятър, предаде Би Би Си, цитирана от БНР. Временни забрани за дизелови автомобили са въведени в големите италиански градове, включително Рим, в опит да бъде намалено замърсяването. В Босна и Херцеговина протестиращи излязоха на улиците с противогази, за да поискат мерки от правителството.

В Рим дизелови автомобили, микробуси и мотоциклети са забранени в час-пик, а останалите замърсяващи превозни средства през цялото време. Ограниченията, които ще останат в сила през следващите три дни, се очаква да засегнат един милион превозни средства. Екоактивисти обвиниха местните власти, че реагират твърде бавно на увеличеното ниво на фини прахови частици, регистрирано още в Милано и Торино, както и в други части на страната.

В сряда стотици босненци излязоха с маски и противогази в северния град Тузла с искане за спешни действия за подобряване качеството на въздуха. Сараево е сред градовете, които регистрираха най-големи нива на замърсяване през последните дни заедно със столиците на съседните Сърбия, Косово, както и на Северна Македония.

В Сърбия, където вчера правителството имаше извънредно заседание, на жителите бе препоръчано да останат у дома и да избягват физическа активност. Премиерката Ана Бърнабич обвини за ситуацията отоплението на домакинства и старите дизелови автомобили.