От 17 февруари Швейцария отменя повечето социални ограничения, наложени поради разпространението на коронавируса. Това съобщи правителството на страната.

Според решението носенето на маски и притежаването на COVID-сертификат вече няма да се изисква при посещение на магазини, ресторанти, културни институции и други обществени места. Изискването за носене на маски на работното място и препоръката да се работи от дома също ще станат невалидни.

"Епидемиологичната обстановка продължава да се развива положително. Високото ниво на имунитет сред населението прави малко вероятно здравната система да бъде претоварена, въпреки продължаващата висока циркулация на вируса", се казва в комюникето, в което се подчертава, че страната е "създала условия за бързо нормализиране на социалния и икономическия живот".

До края на март все още трябва да се носи маска, когато се ползва обществен транспорт и се посещават здравни заведения. Тези, които са дали положителен резултат за коронавирус, все още трябва да спазват карантина.