Швейцарските ски курорти ще останат отворени за Коледа и Нова година, при спазване на строги хигиенни мерки и ограничен капацитет за фуникулери и лифт кабини, съобщи швейцарското министерство на здравеопазването.

"Ние сме загрижени за нестабилната ситуация и трябва да действаме," цитира вестник Die Presse швейцарския министър на здравеопазването. В същото време беше отбелязано, че местните мерки за сигурност ще бъдат строго наблюдавани, включително носенето на маски и спазването на социална дистанция, дори когато се чака опашката за лифта.

Освен това, поради заплахата от коронавирус, броят на купувачите в магазините ще бъде ограничен от 9 декември, а ресторантите в Швейцария ще трябва да събират данни за контактите на гостите си.

Въпросът за карането на ски за празниците раздели ЕС. Германия и Франция настояха за общо европейско решение, но Швейцария и Австрия, които имат големи печалби през ски сезона, не се съгласиха с това и продължават да канят гости.

Всеки, който влиза в Швейцария от рискова зона от 14 декември нататък, трябва да остане в карантина за 10 дни. Ограниченията важат и за деца. Конфедерация Швейцария публикува списък с рискови области, а указът ще влезе в сила на 14 декември. Тези държави включват, наред с други, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, както и земите на съседна Австрия Каринтия, Горна Австрия, Залцбург и Щирия, Русия не е в списъците за забрана.

В Австрия от 24 декември отново ще са възможни индивидуални спортове на открито, но карането на ски ще бъде запазено за местните еднодневни туристи, тъй като е въведена десетдневна карантина за влизащите от рискови зони до 10 януари.

Въпреки протестите на операторите на лифтове, Бавария, като страната с най-големите ски зони в Германия, все още не иска да позволи ските. Властите настояват за удължаване на частичното блокиране поне до 10 януари. Също така в Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия лифтовете остават затворени. Същата ситуация се наблюдава и във Франция.