В Италия вече има шест жертви на коронавируса, а броят на заразените е нараснал до 224. Шестата жертва е жена от Крема, която е била прехвърлена вчера и е тествана положително за коронавирус. Тя е починала в гражданска болница в Бреша.

Петата жертва тази сутрин беше 88-годишна възрастна от Касел Лан, в Ломбардия. През нощта трети човек почина от коронавирус в Ломбардия, четвъртият в Италия. Това е 84-годишен мъж, който беше хоспитализиран в Джовани XXIII в Бергамо.

Притесненията се засилиха и в съседна Австрия, която спря целия железопътен трафик към и от Италия за няколко часа, заради подозрения, че във влак на южната му граница с Италия има двама пътници, вероятно заразени с вируса на борда, съобщиха властите. Австрийското министерство на вътрешните работи заяви, че от железопътната компания на Италия е било информирано, че двамата пътници са с висока температура и са спрели влака на прелеза Бренер, преди той да влезе в Австрия.

Карантина или връщане в Италия за пътници от Ломбардия и Венето

Междувременно 300-те пътници на полет от Рим бяха блокирани тази сутрин на летище Мавриций след излитане. Пътниците ще бъдат помолени да приемат карантинния период в две болници или незабавно да се върнат в Италия, без да слизат, на същия самолет, който обаче вече ще бъде напълно пълен. След първоначален преглед местните власти решиха да оставят само около седемдесет пътници от Ломбардия и Венето на борда на самолета.

Часовникът в Северна Италия

Междувременно в Северна Италия е комендантско време. Правителството прие законен указ с мерки за ограничаване на риска. Дори администраторите на най-засегнатите региони - Ломбардия и Венето, вземат мерки. Затворени са училища и университети. Засега се предвижда непредвидената ваканция да продължи седмица, но според кмета на Милано Бепе Сала, тя може да стане и две седмици. 

Затварят врати и музеите, няма Венециански карнавал, Катедралата в Милано също се затваря. Модните къщи Джорджо Армани и Лора Биаджоти потвърдиха, че ще провеждат модните ревюта в неделя за "Седмица на модата" в Милано без зрители и на затворени врати.

 

В единствения бар, отворен на приземния етаж на Централна гара в Милано в 8 часа сутринта, служителите казват, че чакат указания от собственика за следващите няколко дни.

„Тук сме, за да поемем рискове - обяснява той, но няма хора. Всички са се затворили у дома. Живеем в предградията на Милано, а вчера свекър ми отиде да пазарува в магазин "Еселунга" и се върна, казвайки, че всички пейки са празни?" - допълва той.

Днес заведението му е било посетено от един клиент за закуска, който е поискал обяснения относно затварянето. 

Кафенетата, барчетата и дискотеките ще затворят в 18 часа.

Магазинът за тютюневи изделия на централната гара в Милано е отворен, като персоналът обслужва малкото клиенти с ръкавици за еднократна употреба.

Хранителните магазини също са отворени, но празни. Ошушкани са щандовете за минерална вода, дезинфекционни и перилни препарати, за готови сосове за спагети, ориз, тестени изделия, захар и други стоки от първа необходимост. Влизането в някои супермаркети от веригата „Кооп“ е допускано само с маски. 

В Тичино, Мерлани: „Рано или късно ще дойде и при нас“

"Почти съм сигурен, че рано или късно коронавирусът може да стигне и до Тичино, Швейцария. Ние работим за намаляване на риска от заразяване и предприемаме всички мерки, които преценяваме, че са научно ефективни и пропорционални на риска ". Това каза кантоналният лекар Джорджо Мерлани, който чака днес следобед правителството и разширената координационна група да съобщят какво възнамеряват да направят. 

"Засилихме мерките за справяне със съмнителни случаи в нашите болници. Тези пациенти, които показват симптоми на остра респираторна инфекция, незабавно се подлагат на изследвания и дори при най-малките съмнения биват изолирани, дори да не са пътували или да са имали пряк контакт с хора, пристигащи от Китай през последните 14 дни. Вчера вечерта обаче нямаше подозрителни случаи. „В бъдеще няма да се колебаем да предприемем дори непопулярни контрамерки, ако сметнем за необходимо“- допълва д-р Джорджо Мерлани.

Той казва още, че огнището Ломбардия възлиза на сто случая от население от десет милиона жители  Разбира се, „все още е трудно да се определи леталността на вируса, което все още е важно да не се надценява, като се има предвид, че малките случаи вероятно не преминават дори от болниците“. 

Малките градове в Северна Италия. По пътищата почти няма автомобили. Няма и хора, които да се разхождат.

Ето и каква е ситуацията в снимки от най-известните туристически забележителности в Милано, Венеция и Верона: