В холандската столица Амстердам се стигна до няколко сблъсъка между полицаи и протестиращи срещу COVID ограниченията.

По-рано общината, прокуратурата и полицията в Амстердам забраниха провеждането на демонстрация срещу ограниченията поради отказа на организаторите да осигурят безопасно провеждане на събитието, пише БНТ. Това включваше ограничаване на броя на участниците до 3500. Въпреки това организаторите заявиха, че очакват участие на 25 000 души.

Хиляди протестиращи се събраха на Музейния площад днес следобед и преминаха през града. Протестиращите настояваха за свобода и премахване на ограниченията, по-специално за премахване на блокирането и отваряне на магазините и кафенетата. Причината за сблъсъците със служителите на реда беше, че някои от протестиращите искаха да излязат извън определения от властите маршрут за протестиращите. Полицията използва полицейски кучета срещу протестиращите.

Холандските власти наложиха блокиране на територията на страната от 19 декември до 14 януари заради разпространението на щама Омикрон. В страната са затворени всички барове, кафенета, ресторанти, магазини, кина, театри, музеи, спортни зали и други спортни центрове. Фризьорските и козметичните салони също са затворени и няма коледни панаири. Отворени остават само магазините за хранителни стоки, аптеките, библиотеките, бензиностанциите и автошколите. Училищата също са затворени, а на възрастните се препоръчва да работят дистанционно, ако е възможно.