Ускоряват плановете за освежаване на Париж. Общинарите във френската столица предвиждат повече зеленина и по-малко асфалт, след като градът преживя нетипични за края на юни горещини, пише в. "Фигаро", цитиран от Би Ти Ви.

Към момента властите оценяват три типа нови пътни настилки, които са по-светли и промокаеми. Така покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено.

Кметството възнамерява да разшири зелените площи с 30 допълните хектара, както и да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади. Плановете включват и отделянето на 30 хектара площи за градско земеделие.

Ще бъдат създанени и така наречените гори, които да допълват вече съществуващите паркове и градини. В тях ще бъде докарана почва и ще бъдат засадени високи дървета. Операцията ще струва няколко милиона евро, но резултатът ще е истинско разхлаждане, обясняват от властите.

Дворовете на училищата пък ще бъдат превърнати в истински оазиси със сянка и вода. Те ще бъдат отворени за всички в летните горещини. Въпросният експеримент ще се извърши в 10 училища през 2020 г.

Ще бъдат обособени и 41 охладени зали из цял Париж. Те ще са предназначени за по-възрастните жители над 75-годишна възраст, както и за бездомниците, които също много страдат от жегите.