Лондон и Ню Йорк са известни с множеството си частни клубове за привилегировани членове, но в редица европейски градове също има шикозни места, които си заслужават посещението – ако успеете да влезете в тях. Business Insider показва най-ексклузивните и изключителни клубове в Европа, предава "Строител". Те са подредени по таксата за годишното членство.

Клуб 1930, Милано

Клуб 1930 в Милано е толкова ексклузивен, че дори няма уебсайт. Business Insider открива снимката му през Facebook. Според списание The Chic Fish клубът не се вижда от пътя и е под прикритието на обикновен бар, откъдето с повече късмет можете да получите покана за достъп и да влезете през тайна врата. Говори се, че това е мястото, където супер моделите разпускат след

Седмицата на модата в Милано. Изглежда уютно и шикозно.

The Carnegie Club, Шотландия

Престижният Carnegie се намира в замъка Скибо в усамотено място в източните шотландски планини и е най-скъпият от европейските клубове, включени в списъка на Business Insider. Той е основан от един от първите милиардери в света – американския индустриалец и филантроп Андрю Карнеги. Разпростира се на площ от 8000 дка и разполага с голф игрище и СПА център. Членството струва 8000 британски лири (10 538 долара) годишно, плюс огромна еднократна такса за присъединяване от 25 000 лири. Привилегированите, които могат да си позволят този престиж, са около 350, включително главни изпълнителни директори, магнати и аристократи. В същия замък Мадона се омъжи за Гай Ричи през 2000 г.

Thirty Nine Monte Carlo

Thirty Nine Monte Carlo отваря през 2016 г. Основан е от бившия шотландски ръгби играч и местен жител Рос Бийти. За клуба се твърди, че има „уникална уелнес фокусирана концепция”. Той е „оазис на спокойствие за тези, които желаят да избягат от суматохата на Монте Карло“, и предлага на членовете си достъп до високотехнологично спортно оборудване и обучение от вещи треньори. Принц Албърт е редовен посетител, твърди източник на Business Insider. Удоволствието струва 4900 евро на година, освен ако не сте на възраст под 27 г., тогава е 2700 евро.

China Club Berlin

China Club Berlin се намира в центъра на германската столица и предлага на своите международни клиенти „дом извън дома“. Безценните китайски антики, съвременното китайско изкуство и изисканата китайска кухня формират основата на „елегантната, но непретенциозна, спокойна атмосфера“ за висшето общество от представители на културата, политиката, медиите и икономиката. Желаещите да се присъединят към клуба трябва да бъдат предложени от поне един настоящ член или да бъдат одобрени от клубния комитет. При допускане се дължи еднократна такса в размер на 10 000 евро, а след това годишен абонамент от 2000 евро.

5 Hertford Street, Лондон

Сцената на частните клубове в Лондон е най-престижната в света. Но има един, който е известен с това, че е най-трудно да се влезе в него. Когато Business Insider прави класация на най-ексклузивните клубове в английската столица, от 5 Hertford Street заявяват, че до такава степен биха желали да защитят неприкосновеността на членовете си, че отказват дори да предоставят тарифите си. Въпреки това от списанието твърдят, че присъединяването струва 1200 лири, а членството след това е 1500 лири годишно. Лупита Нионго, Джордж и Амал Клуни, Мик Джагър, Леонардо ди Каприо, принц Уилям и принцеса Евгения са сред известните личности, за които се знае, че са посещавали нощния клуб на 5 Hertford Street, наречен Loulou’s, който има свой собствен талисман жираф.