"Ще бъдете прокълнати", обърна се Руският конгрес на интелигенцията в открито писмо към "подпалвачите на война" в Украйна. Писмото е публикувано на сайта "Ехо Москвы" още в началото на седмицата и вече е подписано от хиляди. "Въпреки ужасната цена, която и Украйна, и Русия несъмнено ще платят за тази война, ръководството на Руската федерация продължава своята пагубна политика", се казва в документа. Авторите му сравняват официалната реторика на Русия и провокациите на Путин с Хитлер и нахлуването в Полша през 1939 година.

Подписалите са убедени, че историята не може да бъде измамена и ако избухне голяма война, то нейните подбудители "ще бъдат назовани поименно". "Ще бъдете прокълнати от това и от следващото поколение. А някои от вас ще доживеят да видят трибунал във ваша чест. Ние, които се противопоставяме на войната, няма да бъдем разделени нито от идеологическите разногласия, нито от полицейските палки“, обобщават авторите на призива.

Сред инициаторите на писмото са редица руски културни дейци - актрисите Лия Ахеджакова и Наталия Фатеева, режисьорите Гари Бардин и Андрей Смирнов, музикантът Андрей Макаревич, писателят Дмитрий Биков, поетите Вероника Долина и Алексей Цветков, правозащитниците Валери Борщев и Светлана Ганушкина, политиците Лев Шлосберг, Борис Вишневски, Андрей Нечаев, анализаторите Леонид Гозман, Андрей Пионтковски, социологът Лев Гудков, историкът Борис Соколов и др.

Срещу военната инвазия в Украйна тази сутрин реагираха и десетки други режисьори, актьори, музиканти, писатели, шоумени, активисти.

Ето част от техните мнения:

Борис Акунин, писател

До самия край не можех да повярвам, че Путин ще започне тази абсурдна война — и сгреших. Винаги съм вярвал, че накрая разумът побеждава — и съм грешал. Лудостта победи. Хора умират, пролива се кръв. Русия се управлява от психически увреден диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя.

Знам, че Путинландия и Русия не са едно и също нещо, но сега няма разлика за целия свят. Страшно е за украинците. Страшно е за здравомислещите руснаци, които са под властта на маниак. За руснаците с промити мозъци, които сега се радват, също е страшно.

На 24 февруари 2022 г. започна нова ера за всички нас... Колко време ще продължи и колко ще са жертвите?

Антон Долин, филмов критик

Никога в живота си, с дума или действие, не съм подкрепял властта на Путин, никога не съм гласувал за него. Въпреки това се срамувам безкрайно и ми е зле. Скъпи украинци, знам, че никой от вас не се интересува от подобни индивидуални гласове в момента, но всичките ми мисли са с вас. Ако знаех как да се моля, щях да го направя. Но не мога. Може би за първи път в живота си изпитвам такова объркване от мрака на злото, в чийто епицентър сме всички ние сега. И не е ясно на какво и на кого да се надяваме. Не пиша „простете“. Това не може да се прости.

Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета", носител на Нобелова награда за мир

В ръцете си главнокомандващият, като с ключодържател от скъпа кола, си играе с „ядрения бутон“. Следващата стъпка е ядрен залп? Не мога да тълкувам по друг начин думите на Владимир Путин за оръжието за отмъщение.

Но ние ще публикуваме този брой на "Новая газета" на два езика - украински и руски. Защото ние не признаваме Украйна за враг, а украинския за език на врага. И никога няма да го признаем. И последно. Само антивоенното движение на руснаците може да спаси живота на тази планета.

Виктор Шендерович, писател и публицист

Разчитах на техния студен цинизъм. Толкова се надявах, че всичко е блъф. Все още мисля, че беше блъф.

Но шамарът, който Путин получи в замяна – лично Путин – изискваше отговор под формата на истинска кръв. И в целия политически елит не се намери нито един свестен човек. Нито един, който би се опитал да спре катастрофата. Тази война е производна на едно болезнено наранено самочувствие. И това е престъпление на Русия, разбира се. Всички сме партньори. Всички ние, които позволихме на този молец да прерасне в дракон, способен да унищожи света. Срам и ужас.

„Простете на нас, горките убийци..."

Евгений Райзман, бивш кмет на Екатеринбург

Аз мисля, че руските власти предадоха своя народ. Никой не очакваше, не вярваше, че това може да се случи. Макар че и в Третия райх също мнозина не са вярвали. Още не мога да формулирам всичко в главата си, но смятам, че решението да се воюва с Украйна — това е преди всичко предателство между братя и предателство към своята страна.

Кантемир Балагов, режисьор

С всяко ново събитие става все по-трудно и по-трудно да обичаш страната си. Дайте да сме честни и да не се правим, че за това е виновен само един човек. Защото така е много удобно. Виновни сме всички ние, които не сме направили нищо, за да предотвратим това.

Юрий Шевчук, музикант, лидер на група ДДТ

Огромна трагедия, която лишава много от нас от бъдеще. Аз съм в шок, преживяваме, нощем не спим, гледаме новините, звъним си с приятели, вероятно както всички жители на Украйна и Русия. Какво да правим? Да правим каквото трябва и да става, каквото ще става. Ние смятаме така: да говорим с хората за мир, където това е възможно. Да говорим спокойно, без истерии, защото такива времена дойдоха. Товя е много важно. Мир за целия свят.

Лия Ахеджакова, актриса

В новия потресаващ роман на Глуховски "Пост" епидемията, обхванала Русия, се нарича обсебеност. Каква е тази ужасна зараза? Това са думи. Хората забиват пирони в ушите си, за да се спасят от тази страшна болест, за да не се разболеят от тази обсебеност, заради която си прегризват един друг гърлата, обливат се в кръв и умират в мъки .

Най-много ме е страх от тези думи, тази пропаганда, след която започва епидемия от обсебеност. Продължавам да призовавам всички културни дейци: дойде времето, когато трябва да говорите, когато трябва да говорите. Няма да имаме повече възможности.

Комикът Александър Гудков, който днес отбелязва своя рожден ден и е с донбаски корени, написа в своя Инстаграм профил: "Срам ме е, че съм роден на този ден" и вместо да празнува, постави черен квадрат.

Иван Ургант, внук на звездата от "Белоруската гара" Нина Ургант, също реагира емоционално: "Страх и болка. Не на войната".

Максим Галкин разказа също в Инстаграм, че постоянно поддържа връзка с близките и приятелите си в Украйна. "Не мога да опиша с думи как се чувствам! Как е възможно това! Не може да има оправдания за война! Не на войната", написа комикът.

Трогателни думи написа и актрисата, изпълнителка на ролята на Анна Каренина, Ксения Рапопорт.

"Сега ще се събуди моята малка дъщеричка, и преди да я заведа в училище, трябва да й кажа, че страната ни е започнала война. Ще трябва да отговоря на простите й въпроси като "Защо ще умират хора? Кой решава това? Как да го спрем?"

И аз не знам какво ще й отговоря. Всъщност знам, но ме е срам...

Срам ме и ме е страх. Аз съм против войната. Не искам война. И не знам какво мога да направя сега, за да спра този ужас. Не искам да будя дъщеря си".

Певецът Валерий Меладзе пък публикува свое видеобръщение, в което призова да се спре войната между Русия и Украйна.

Журналистката и дъщеря на Александър Собчак - Ксения Собчак, отбеляза: "Ние, руснаците, още много години ще понасяме последиците от днешния ден."