Руският парламент днес прие закон, предвиждащ затвор до 15 години за разпространяване на умишлено фалшиви новини за въоръжените сили, с което изостри информационната война за конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Руски служители многократно заявяваха, че враговете на Русия, като например САЩ и техните съюзници от Западна Европа, разпространяват фалшива информация в опит да разединят руския народ. Законодателите приеха поправка в криминалното законодателство, според която разпространяването на фалшива информация е престъпление, което се наказва с глоба или затвор.

Тя предвижда и глоби за публични призиви за въвеждане на санкции срещу Русия. Поправката, текстът на която по информация на Ройтерс не е публикуван на сайта на руската Дума, изглежда ще предостави на руската държава много по-големи възможности за репресии, отбелязва агенцията.

"Буквално от утре този закон ще наложи наказания - и много тежки наказания - срещу тези, които лъжат или правят изявления, които дискредитират нашите въоръжени сили", каза председателят на Думата Вячеслав Володин. Поправките трябва да бъдат одобрени от горната камара на парламента, преди да бъдат подписани от руския президент и да влязат в сила.

Владимир Путин твърди, че "специалната военна операция" е от жизненоважно значение за руската сигурност, след като САЩ са разширили НАТО до границите на Русия и са подкрепили прозападни лидери в Киев. Руски служители не използват думата "инвазия" и казват, че западните медии не са отразили геноцида, който те твърдят, че се извършва срещу рускоговорящите в Украйна.