Руската армия концентрира силите си за атака над Киев. Тази информация идва от представители на украинските въоръжени сили, предава БНТ. Само на около 30 км от Киев градът Ирпин е бил обстрелян и бомбардировки.

Ситуацията пък в Мариупол е катастрофална. Президентът Володимир Зеленски проведе пореден разговор с американския президент Джо Байдън. Очаква се днес президентът Владимир Путин да разговаря по телефона и с турския си колега Реджеп Ердоган.

В търсене на дипломатически изход от кризата държавният секретар Антъни Блинкен е в Молдова и ще разговаря с президента и външния министър, след което заминава за Литва.

Блинкън пристигна вчера в Молдова, за да покаже подкрепа за тази страна, залята от вълна от украински бежанци и страхуваща се да не стане също като Украйна обект на агресия от страна на Москва, предаде Франс прес. Часове преди пристигането си Блинкън посети границата между Украйна и Полша, която прие 700 000 украинци, избягали от войната.

Той заяви на поляците, че САЩ искат да мобилизират 2,75 милиарда долара за облекчаване на хуманитарната ситуация. Блинкън ще се срещне днес с молдовската президентка Мая Санду, с министър-председателката Наталия Гаврилица и с външния министър Нику Попеску.