Русия и Украйна ще проведат трети кръг преговори в понеделник за прекратяване на враждебните действия, съобщи украинският преговарящ Давид Арахамия в публикация във Facebook, без да дава повече подробности, предава Ройтерс.

Делегации от Украйна и Русия проведоха два кръга преговори, откакто Русия започна пълномащабно нашествие срещу съседната си страна на 24 февруари.

В четвъртък страните се договориха да отворят хуманитарни коридори, за да позволят на цивилни да излязат от някои военни зони, въпреки че има забавяне в прилагането им.

В събота Украйна съобщи, че разговорите не са дали резултати, но преговорите ще продължат. “Третият кръг от разговори ще се проведе в понеделник“, заяви Арахамия, който е и лидер на парламентарната група на партията на украинския президент Володимир Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в събота, че опитът на Зеленски да си осигури пряка помощ от НАТО в конфликта между двете им страни не помага на разговорите помежду им, но допълни, че Москва е готова за трети кръг.

По-рано в събота украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е отворен за разговори с Лавров, но само ако те са “значими“. 

Кремъл съобщи в петък, че напредъкът в преговорите ще зависи от реакцията на Киев на позицията на Москва за това как да завърши войната, която е предадена на Украйна в четвъртък.

Руската осведомителна агенция ТАСС съобщи, цитирайки руския преговарящ Леонид Слуцки, че украинската страна е показала известна готовност при втория кръг преговори за постигане на споразумение.

По-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкен и украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещнаха на границата на Украйна с Полша, за да обсъдят западните усилия за подкрепа на Украйна и изолиране на Русия, предава Ройтерс.

При строги мерки за сигурност Блинкен и Кулеба проведоха разговори в палатка на граничен пункт, където бежанци, предимно жени и деца, също преминаваха с вещите си, събрани в раници и куфари. Двамата преминаха и от двете страни на боядисаната линия, която отбелязва края на полската територия.

“Целият свят застава до Украйна, точно както аз заставам тук в Украйна с моя приятел, моя колега“, каза Блинкен. Кулеба допълни: „Надявам се народът на Украйна да види в това ясна демонстрация, че имаме приятели, които буквално стоят до нас“.

Двамата обсъдиха предоставянето на оръжия на Украйна и кампанията за изолиране на Русия в международен план, както и щетите за икономиката ѝ и санкциите, заяви Кулеба.

Той допълни, че в крайна сметка Украйна ще спечели войната си с Русия, но международните поддръжници на страната трябва да предоставят повече помощ за по-скорошно прекратяване на конфликта.

По-рано Блинкен се срещна с полския премиер и външния министър на страната и посети център за някои от стотиците хиляди хора, които преминават на територията на Полша след нашествието на Русия.

Блинкен изрази задоволство от Полша, която е член на НАТО, заради реакцията ѝ на действията на Русия. В Полша има около 10 хил. американски военни, а над половината от тях пристигнаха през последните седмици.

Броят на бежанците може да нарасне до 1,5 млн. до края на уикенда спрямо 1,3 млн. в момента, съобщи ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците в събота.