Румънски вещици въртят магии по Facebook, правят заклинания за евровота

Ритуали за здраве и пари в нета вървят по няколкостотин евро

Свят 04.05.2019 08:15 2083 0
Румънски вещици въртят магии по Facebook, правят заклинания за евровота

Румънски вещици предлагат услуги онлайн в интернет, убеждавайки клиентите, че могат да действат от разстояние, съобщава "Ройтерс". Агенцията добавя, че вещерството е част от традиционните вярвания в източноевропейската държава от 4 хил. години. В момента официално в Румъния има около 4 хил. вещици, като голяма част от тях вече предлагат услугите си на клиенти от Европа, Азия и САЩ.

"Повтаряй след мен. Ще бъда с тази, с която искам да бъда", говори семейство от три вещици на клиент от Индия, който е платил за любовна магия. Сесията се провежда в декорирана постройка, намираща се на 15 километра от Букурещ. Това е една от многото консултации, които извършва семейството в онлайн пространството. Междувременно те предават на живо ритуалите си във Фейсбук, за да спечелят повече последователи.

"Ако една вещица е наистина силна, тя може да решава проблемите от разстояние", твърди 20-годишната Касандра Бузеа. "Магията не се извършва от смартфона или от Фейсбук. Това правят думите, които казваме, ритуалите, които извършваме, и зрителният контакт е достатъчен, за да проработят те", допълва тя.

 Бузеа разказва, че именно младото поколение е убедило възрастните в силата на "селфито". Веднъж осъзнала това, майка й веднага се пуснала по вълната на социалните мрежи.

"Нищо не се е променило, нашето изкуство си е същото, но сега е по-лесно да си контактуваме с клиенти от различни държави", казва майката на Бузеа - Михаела Минка.

Семейството предпочита да не разкрива какви са неговите доходи, но признава, че гледането на карти таро струва 50 евро. А много от по-специалните ритуали за любов, здраве и пари понякога траят седмици и цената им може да стигне до няколкостотин евро.

В последно време вещиците използват силите си и за политически цели, присъединявайки се към антикорупционните протести в Румъния. Минка разказва как се е свързала по интернет с 9 вещици от цяла Европа и САЩ, за да се опитат да направят проклятие на румънските законодатели, които според тях са корумпирани. Ритуалът е бил излъчен онлайн.

Минка твърди, че ще използва силите си заедно с останалите вещици и по време на изборите за Европейския парламент. Извършването на ритуала на живо ще започне на 25 май, а на 26 май те ще направят заклинание за "доброто на държавата".

Изпрати новина