Младата амстердамска компания Spektrax работи върху разработването на тест за коронавирус, който може да даде резултат в рамките на минута.

Тестът се създава от основателите на Spektrax Ева Реннен и Йохан Питер Вервей. Те се надяват да получат надежден тест в рамките на няколко седмици и да влязат в производство до няколко месеца, съобщава Bright.

Увеличаването на капацитета за изследване е едно от най-важните условия за по-нататъшно облекчаване на блокирането в Холандия.

Как работи този тест?

Както всички коронавирусни тестове, и този започва с вземане на назален тампон. Медицински специалист поставя дълъг памучен тампон в носа или гърлото на потенциален пациент и взима проба от лигавицата. Това е най-дългата част от процеса на тестване, отнема около 30 секунди.

След това пробата се поставя върху чип, който след това се поставя в ръчен скенер. Лазер осветява пробата и молекулите в нея започват да вибрират. Тогава „пръстовият отпечатък“ на вируса става ясен. Всичко това отнема около 10-30 секунди.

Колко ще струва?

Създателите на теста се стремят към 100% точност и казват, че досега резултатите им са обещаващи в това отношение. Те все още не са сигурни в цената на теста, но бързаха да кажат, че няма да е „1 или 2 евро на тест“.

Тестът може да се използва за пътуващите със самолети в бъдеще

След като тестът бъде усъвършенстван, Spektrax се надяват масово да мащабират производството, правейки до стотици хиляди чипове всеки месец. Този тест е насочен предимно към лекарите, но в крайна сметка може да се използва и в различни ситуации, като например за тестване на пътници, преди да летят в самолет. Един човек би могъл да тества до 30 души на час, изчислява Spektrax.