Всички 39 души, които бяха намерени мъртви в хладилен камион с българска регистрация в британското графство Есекс, са виетнамци, обяви ДПА, цитирана от svobodnaevropa.bg. Първоначалната информация при откриването на телата на 23 октомври бе, че става дума за китайци. Впоследствие обаче много виетнамски семейства изразиха опасения, че техни близки може да са сред загиналите.

От полицията в Есекс коментираха в събота, че не могат да огласят самоличността на жертвите, но вече са влезли в контакт с много от техните роднини. Поне 28 виетнамски семейства от провинциите Хатин и Нгеан съобщиха за изчезнали свои близки, предадоха местни медии. Това провокира виетнамския премиер Нгуен Суан Фук да разпореди разследване на трафика на хора зад граница.

По случая с хладилния камион, открит в Есекс, шофьорът му бе обвинен в непредумишлено убийство на 39 души, конспирация за трафик на хора, съдействие на нелегална имиграция и пране на пари, припомня Би Би Си. Трима други заподозрени бяха задържани, но по-късно освободени под гаранция. Kамионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Той обаче не се е връщал в България от 2017 г.