Руският президент Владимир Путин критикува продължаващото разширяване на НАТО, според него е безсмислено предвид липсата на заплаха от Москва след разпадането на СССР през 1991 г., съобщават руски медии, цитирани от news.bg.

Изказвайки се на среща с руските военни лидери в руския черноморски курорт Сочи, Путин заяви, че разширяването на НАТО представлява заплаха за Русия и се надява, че споделеният интерес към общата сигурност ще надделее. Въпреки напрежението, Путин заяви, че Русия остава готова да си сътрудничи с военния съюз.

Неговите коментари са, докато Доналд Тръмп критикува европейските си съюзници преди срещата на върха на НАТО в Лондон, изтъквайки обидата на Макрон за алианса и Германия за това, че изразходва твърде малко за отбрана.В същото време Турция е изправена пред критики от други членове на НАТО за руската система С-400 и стремежите на НАТО, да осъществи новата си политика в Балтика и Полша.

Според Путин, остарелите блокиращи стереотипи на мисленето в НАТО не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящ се свят. Блокиращите стереотипи на мислене през последните години не могат да бъдат добър инструмент за намиране и вземане на ефективни решения в условията на бързо променящите се условия на съвременния свят.

Противодействие срещу реални заплахи, включително, както знаете, международен тероризъм, местни въоръжени конфликти, опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение, допълва той.