Руският президент Владимир Путин предупреди бизнес лидерите на страната, че очаква "ограничения" върху руската икономика, но каза, че Русия е предприела "необходима мярка", като е започнала мащабна военна офанзива срещу Украйна, съобщава световните медии. 

„Това, което исках да кажа първо е да се разбере от всички, че това беше необходима мярка. Те не ни оставиха никакъв шанс да действаме по друг начин. Те създадоха такива рискове в сферата на сигурността, че беше невъзможно да реагираме по различен начин. Всичките ни усилия се оказаха нулеви. Те създадоха такива рискове, че е трудно да се разбере как страната ни е могла да продължи да съществува."

Лидерите на САЩ и Запад обещаха сурови санкции, като украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Запада да забрани на Русия международната система за плащания SWIFT. Путин отбеляза, че Русия остава част от световната икономическа система, но предупреди за по-нататъшни „ограничения“ на руската икономика и призова бизнеса да работи „в солидарност“ с правителството.

"Струва ми се, че нашите партньори трябва да разберат това и да не си поставят задачата да ни изтласкат от тези системи. Въпреки това, по политически причини тези ограничения ще се случат", заяви Путин. 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви нови санкции срещу Русия през следващия час.