Малка група защитници на животните протестира пред гръцкото посолство в Париж срещу експлоатацията на магаретата и мулетата на остров Санторини в началото на туристическия сезон, предаде Франс прес.

"Нашият протест е срещу това, което се случва на остров Санторини, един от най-посещаваните острови в Гърция", заяви Мари-Морган Жано, говорителката на френския клон на PETA /Хора за етично отношение към животните/.

"Там около стотина магарета и мулета всеки ден са малтретирани, като трябва да превозват на гърба си туристите и изкачват над 500 стъпала. Това го правят 4-5 пъти на ден, и то в най-големите горещини!".

За да се солидаризират с изпитаните от животните мъки и да осъдят лошото отношение към тях, протестиращите носеха магарешки маски на главите. На плакатите им се четеше: "Прекратете малтретирането на магаретата в Санторини!"

Според активистите товарните животни не били напоявани и хранени редовно, получавали травми заради лошите седла и прекомерното тегло на някои туристи, пише 24 часа. Дори и старите животни били принуждавани да работят.

Подобни акции ще бъдат проведени пред посолствата и консулствата на Гърция в Берлин, Сидни, Хага и Вашингтон, уверяват от PETA.