Европейската комисия заяви, че преговорите за установяване на бъдещи отношения между Великобритания и Европейския съюз могат да продължат дори след края на тази година. Преходният период за Брекзит приключва на 31 декември 2020, като дотогава споразуменията трябваше да са финализирани.

„Ако преговорите не са приключили до 1 януари, тогава имаме ситуация без сделка. Преговорите от наша страна може да продължат и не е изключва възможността да продължим въз основа на мандата, който ни е даден “, каза говорител на Комисията. 

Борис Джонсън заяви, че се надява „силата на сладкия разум“ да позволи на Обединеното кралство и ЕС да постигнат търговска сделка след Брекзит тази седмица. Премиерът ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел през следващите дни, тъй като крайният срок за споразумение наближава. Двете страни все още не са съгласни по отношение на риболовните права, правилата за бизнес конкуренция и начина, по който всяка сделка ще бъде изпълнена.

40-минутно телефонно обаждане между Джонсън и Урсула фон дер Лайен в понеделник, което трябваше да даде ясното за сделката,  не успя да постигне целите си. Те съгласиха да проведат среща на живо, която се очаква да се случи в сряда или петък. Двете страни обещаха да обсъдят "оставащите различия", които преговорните екипи на Обединеното кралство и ЕС - водени от лорд Фрост и Мишел Барние - не са успели да преодолеят въпреки седмица интензивни разговори.

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС също ще обсъдят бъдещата търговия между Обединеното кралство и ЕС на срещата в Брюксел този четвъртък.

"Винаги се надявам, но трябва да бъда честен с вас, ситуацията в момента е много сложна. Надеждата е вечна.Трябва да бъдете оптимисти. Трябва да повярвате, че силата на разума ще надделее. Ще видим докъде ще стигнем през следващите два дни, но мисля, че позицията на Обединеното кралство е, че сме готови да участваме на всяко ниво, политическо или друго, ние сме готови да опитаме всичко. Има граници, извън които никое разумно, независимо правителство или държава не би могло да премине и хората трябва да разберат това",заяви Борис Джонсън в разговор с BBC.