Предсрочни избори заради скандала в Австрия. Управляващата коалиция се разпадна, след като канцлера Себастиан Курц оттегли партията си от нея. Причината е видеозапис, който показва как заместникът му и лидер на другия коалиционен партньор, обсъжда корупционни схеми с рускиня преди последните избори.

Няколко часа след като вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе напусна поста, канцлерът Себастина Курц каза, че повече не може да се коалира с партията на Щрахе, предаде NOVA.

"Аз не сложих край на коалицията при първото им лошо поведение, но след вчерашното видео трябва да ви кажа честно - стига толкова", каза канцлерът.

Курц поиска предсрочни парламентарни избори. Решението зависи от президента на Австрия, който даде пресконференция късно вечерта и обяви, че нов вот е оптималния вариант.

"Главната задача сега е да възвърнем доверието в нашите институции. Както в австрийците, така и в Европа и целия свят. Това може да стане само чрез нови избори и аз ви уверявам, че ще следя процеса отблизо", обясни президентът на Австрия Александър Ван Дер Белен.