Регионалният съвет на област Венето отхвърли план за борба с изменението на климата минути преди да бъдат наводнени офисите му разположени на „Канале Гранде“ във Венеция, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Венеция е засегната от повтарящи се наводнения. Последното започна във вторник , като 70% от лагуната е наводнена до петък сутринта, когато високото ниво на водата, достигна 1,54 метра на фона на обилни разливи.

Във вторник вечерта, когато съветниците от Венето дебатираха за климатичната ситуация в двореца Феро Фини, Венеция преживя най-лошото си наводнение от 1966 г. насам.

Политици от партиите на мнозинството в регионалния съвет: Лигата, „Италиански братя“ и „Форца Италия“, отхвърлиха изменения за борба с климатичната криза в бюджета за 2020 г., предложени от лявоцентристката Демократическа партия.
Споделяйки снимки от нахлуването на водата, Андреа Занони, заместник-председателят от Демократическата партия на Комисията по околна среда на Съвета, написа в социалната мрежа „Фейсбук“: „По ирония на съдбата, Съветът беше наводнена две минути, след като мнозинството партии отхвърлиха нашите предложения за справяне с климатичните промени.“ Занони заяви, че предложенията включват мерки за финансиране на възобновяеми източници на енергия, замяна на дизелови автобуси с по-малко замърсяващи превозни средства, премахване на замърсяващите печки и намаляване на използването на пластмаса.


„Няма по-смислена снимка от залята зала, която кара представителите на жителите на региона да избягат, за да илюстрират цялото несъответствие и политическа нищожност на една мизерна администрация, ръководена от Лигата, „Италиански братя“ и „Форца Италия““, каза тя.

Занони специално визира Лука Зая, президентът на региона Венето и политик от Лигата, заради представяне на бюджет, който не съдържа „конкретен план за справяне с климатичните промени“.

Зая определи наводнението във Венеция, при което загинаха двама души, като „апокалиптична катастрофа“. „Венеция е измъчвана, но има и други части на региона Венето, освен Венеция“, каза той в сряда.

В изявление пред CNN, Роберто Чиамбети, председател на Съвета и член на Лигата, отвърна на критиката.

„Освен пропаганда и подвеждаща информация, ние гласуваме [за] регионален бюджет, който изразходва 965 млн. евро през последните три години в борбата срещу замърсяването на въздуха, смога, който е определящ фактор за изменението на климата“, каза той.

Кметът на Венеция, Луиджи Бруняро, обвини наводненията в климатичната криза и обеща, че проектът за бариера срещу наводненията ще бъде приключен.

Бруняро затвори площада Сан Марко, когато приливът започна да се покачва отново в петък сутринта, погълна магазини, ресторанти и домове. „Принуден съм да затворя площада, за да избегна рисковете за здравето на гражданите… бедствие“, каза той.

„Унищожихме Венеция, говорим за щети от един милиард евро и това е от предишните дни, а не от днес.“