Жена с български произход сигнализира, че от посолството все още не са предприели никакви действия за евакуирането на семейството ѝ. Макар в югозападна Украйна засега ситуацията да е спокойна, сънародниците ни там също обмислят евакуация, съобщава БНТ.

Мария Димова живее в Киев с децата и съпруга си. Тя е с български произход и статут на постоянно пребиваващ чужденец в България.

Началото на руската военна операция в Украйна я сварва в Киев, където в момента Мария се крие, защото я е страх:

"Моят произход е - на баща ми, у нас дядото е българин. Ние живеехме на територията на България. Аз позвъних и попитах за евакуация, и те ми казаха - че, те евакуират само граждани на България. Тук имам и приятелка, която има местожителство, женена е за българин, нея също не смятат да я евакуират. Българското посолство ни отказа", казва Мария. 

"Дори сега още сме готови да се евакуираме. Само ни евакуирайте. Имаме малки деца. Имам къде... Мога да работя, имам къде да живея. Аз въобще не разбирам защо не мога да се евакуирам и моите близки, които имат произход", споделя тя.

От българското външно министерство съобщиха, че в момента осигуряват транспорт за евакуация, а желаещите да се евакуират се записват в списъци в посолството. Когато има осигурен транспорт, ще бъдат евакуирани първо хората с българско гражданство, а след това всички останали.