Президентът на Украйна и кандидат за нов мандат Петро Порошенко се похвали, че знае български и обеща да научи унгарски език, за да покаже колко е загрижен за малцинствата в държавата. Той направи това изявление на стадиона "Олимпийски" в неделя, където беше за участие в дебат с опонента си за поста на държавен глава Володимир Зеленски, който обаче не се яви, съобщи украинската електронна медия 112 Ukraine.

Думите на Порошенко, известен като Шоколадения крал заради бизнеса му, обаче са след дъжд качулка, коментират наблюдатели, които не дават шансове на прозападния лидер срещу комика Зеленски, спечелил първия тур с 14 % аванс. Балотажът ще се проведе на 21 април. Мнозинството украинци са недоволни от ниския стандарт на живот и драстичните примери на корупция по върховете на държавата, в чиято източна част продължават сраженията с проруските сепаратисти.

Вчера Порошенко беше попитан от унгарски журналист какви ще бъдат следващите стъпки на Украйна по пътя на европейската й интеграция. 

"На първо място е прилагането на нашето законодателство, присъединяването към ЕС и НАТО и мисля, че това е абсолютно реалистична пътна карта. Аз определих конкретна година - 2023 г., когато трябва да подпишем план за действие за членство и когато трябва да изпълним критериите за кандидатстване за членство в ЕС.

Аз съм абсолютно убеден, че Унгария заедно с другите държави членки на ЕС ще подкрепи Украйна, точно както беше обещана много пъти преди няколко години. Отворени сме за компромиси по правата на унгарското малцинство, тяхното право на образование. Те имат абсолютно всички права да учат унгарски.

Като гарант на конституцията и правата на украинските граждани, аз също подкрепям правата на украински граждани от унгарски произход да учат в украински училища, украински университети, да работят в украински компании. А знаете, че това е невъзможно, ако не знаете украинския език в Украйна", подчерта президентът.

Той поясни, че Украйна е готова да инвестира за деца от националните малцинства, изучаващи два езика, украински и роден. Порошенко изрази увереност, че гражданите на Европейския съюз трябва да знаят няколко езика.

"От трибуната на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа казах, че съм роден в южната част на района на Одеса, където живееше българско малцинство, и аз говоря български.

Живеех на мястото, където живееше румънското малцинство, повече от две години, когато бях в университета, научих полски, владея английски, руски и други езици, това е бъдещето на европейската нация - европейска държава, в която гражданите на ЕС трябва да знаят много езици. И ако беше абсолютно необходимо, бих научил унгарски език", каза Порошенко, цитиран от украинската медия.

Снимка Нова тв