Полицията в Страсбург задържа 40 души, заподозрени в мащабни палеж в западните райони на града в новогодишната нощ. По предварителни данни 220 автомобила са били унищожени от пожари, съобщи в сряда вестник "Dernieres Nouvelles d'Alsace", цитиран от Агенция "Фокус".

"Никога не сме имали подобна ситуация", призна заместник-кметът по сигурността на Страсбург Робърт Ерман. "Никога не съм виждал това да се прави: автомобили са подпалени под прозорците на къщите. Всички квартали на Страсбург бяха засегнати по някакъв начин."

Потребителите на социалните мрежи публикуват кадри от нощните палежи, на който се виждат коли, обърнати наопаки и горящи точно в средата на улиците. Вестникът отбелязва, че въпреки че префектурата на Департамента в Долен Рейн не посочи точния брой на унищожените автомобили, вече можем да кажем, че ситуацията е поне два пъти по-лоша, отколкото година по-рано.

В процеса на потушаване на безредиците, продължили почти до сутринта, няколко служители на реда са били ранени. Съобщава се и за най-малко един пострадал гражданин от взрив на запален автомобил. Подобни инциденти се случиха в градовете Мюлюз, Мютциг, Оберне, Баре и Селестат.